banner_14

De Alexandertechniek

De Alexandertechniek is een eenvoudige en praktische methode om gemakkelijker en effectiever te functioneren in al onze activiteiten. Rechtstreekse, praktische ervaring met de techniek leert welke fundamentele bijdrage zij kan leveren aan de gezondheid en het welbevinden.

Waarom de Alexandertechniek?

Jonge kinderen bewegen zich vaak nog op een natuurlijke, soepele manier zonder dat ze daarbij hun lichaam overbelasten. Bij het ouder worden ontwikkelt bijna iedereen bewegings- en houdingsgewoontes die de natuurlijke balans en coördinatie van het lichaam verstoren. Onze nek en schouders doen bijvoorbeeld vaak het werk van de rug. Hierdoor gaat veel van onze potentiële bewegingsvrijheid en souplesse verloren.


Wanneer de subtiele balans tussen hoofd, nek en rug verstoord is, ontstaan vaak allerlei klachten, zoals hoofdpijn, een stijve nek, rugpijn, RSI, of meer algemene problemen: een slechte houding, minder vitaliteit of het gevoel niet meer in contact te staan met het eigen lichaam. Omdat lichaam en geest samen één systeem vormen, kan een verkeerde lichaamshouding onze mentale gesteldheid en ons incasseringsvermogen negatief beïnvloeden.


Sommige mensen nemen lessen Alexandertechniek om van bepaalde pijnklachten af te komen, anderen omdat ze hun individuele ontwikkeling en het lichaamsbewustzijn willen verbeteren en verfijnen. Onder studenten Alexandertechniek bevinden zich mensen van alle leeftijden en achtergronden, zoals artsen, therapeuten, musici, acteurs, managers, kantoorwerkers, schrijvers en sporters.

Hoe wordt de Alexandertechniek onderwezen?

De Alexandertechniek wordt voornamelijk in individuele lessen overgebracht door verbale instructies, gecombineerd met lichte aanrakingen. De student leert aan de hand van eenvoudige activiteiten zoals zitten, staan, lopen en liggen om belemmerende gewoontepatronen te signaleren en vóór te zijn, en daarmee de weg vrij te maken naar een beter lichamelijk functioneren. In de ontwikkeling van het vermogen om zelf onze reacties op uiteenlopende prikkels te sturen, ontstaat er een grotere vrijheid in lichaam en geest.


In een later stadium kan ook gewerkt worden aan meer specifieke activiteiten, zoals werken achter een computer, het bespelen van een muziekinstrument, sporten, het houden van voordrachten, huishoudelijk werk en dergelijke.

Alexandertechniek in een notendop

Alexandertechniek

  • is een eenvoudige en praktische methode voor de eenwording van geest en lichaam;
  • leidt tot souplesse, balans en vitaliteit;
  • verlicht pijn en overbelasting als gevolg van een verkeerd gebruik van het lichaam;
  • leert je wat de juiste mate van inspanning is voor een specifieke activiteit;
  • geeft je meer energie in al je bezigheden;
  • kan worden toegepast op alledaagse activiteiten zoals zitten, staan, lopen, buigen of tillen;
  • kan worden toegepast op gespecialiseerde activiteiten zoals bureauwerk, huishoudelijk werk, koken, een instrument bespelen, yoga, tai chi, sport en meditatie;
  • is een intelligente manier om lichamelijke problemen op te lossen.
Paul & Tessa